Vaelluskengät lättäjalkaiselle

Kirjoittelin ennen lomani alkamista, millaisia kesälomasuunnitelmia minulla on. Tai ennemmin pitäisi varmaan puhua kesälomahaaveista, sillä mitään varsinaisia suunnitelmia ei vieläkään ole oikein uskaltanut tehdä. Tarkoitus olisi kuitenkin jossakin vaiheessa tehdä jokin pidempi tai lyhyempi vaellusreissu. Olisi ihana päästä Lappiin asti, mutta voi olla, että tyydymme johonkin eteläisempään kansallispuistoon, kuten Seitsemiseen tai Helvetinjärveen. Pääasiassa ihan siitä syystä, että Lappiin on niin pitkä matka. Lisäksi minulla on ollut vähän ongelmia lonkkien ja polvien kanssa, joten hieman mietityttää, kannattaako lähteä Lappiin asti, jos jalat eivät sitten kestäkään pidempää reissua. Joka tapauksessa jotain metsäretkeä on varmasti luvassa. Ja sitä varten tarvitaan asianmukaiset kengät, sillä edellisistä kengistäni hajosivat pohjat viime kesän vaellusreissulla Lemmenjoen kansallispuistossa.

Minä olen jo lapsena saanut kuulla omistavani lättäjalat. Vuosien varrella olen kyllä aherasti nostellut tavaraa lattialta varpaillani, mutta en aivan tarpeeksi lättäjalkojen kuntouttamiseksi. Jalkani ovat iän myötä levinneet entisestään, minkä vuoksi kenkien ostaminen on nykyään minulle melkoista tuskaa: Lähes kengät kuin kengät ovat autuaasti liian kapeita lättäjalkoihini. Onni onnettomuudessa on se, että en ilmeisesti ole vaivani kanssa aivan yksin, sillä viime vuosina kaupoista on alkanut löytyä enemmän leveälestisempiä kenkämalleja.

Lauantaina suuntasimme mieheni kanssa Varustenetin myymälään Konalaan mukanamme lista puuttuvista vaellustavaroista. Tärkeimpänä ostoslistalla olivat vaelluskengät minulle. Olin jo aiemmin kokeillut Hanwagin Tatra II Wide Lady GTX -kenkiä ja todennut ne jalkoihini sopiviksi. Hainkin nyt hyllystä oikean koon ja tepastelin niillä aikani myymälässä. Kengät tuntuivat edelleen hyviltä jaloissa. Wide-malli leveine lesteineen on tehty nimenomaan kaltaisilleni lättäjaloille. Kysäisin vielä myyjältä, osaisiko hän suositella toista mallia, joka kilpailisi Tatran kanssa, mutta hän totesi, ettei hän osaa parempaa leveälestistä kenkää suositella, joten en sitten edes vaivautunut kokeilemaan muuta.

Eilen kävimme sitten koeajamassa kengät. Eihän pitkälle vaellukselle voi ihan uusilla kengillä suoriltaan lähteä. Kengät toimivat muuten erinomaisesti, mutta kannan nahka oli päässyt etenkin vasemmassa kengässä hieman rypistymään. Tuo nahkaryppy aiheutti hiertymän kantapään yläpuolelle. Pitää siis jotenkin koittaa siloittaa ja/tai pehmittää tuota ryppyä. Onneksi kengät tuli testattua näin hyvissä ajoin, sillä aivan heti emme ole syvämmälle metsään suuntaamassa! Muuten tosiaan kengät sopivat jalkaani hyvin ja käveleminen tuntui mukavalta. Nämä kengät eivät ole aivan jäykimmästä päästä vaelluskengistä, joten kengät eivät tuntuneet liian monomaisilta. Silti niillä pystyy aika huoletta astumaan isojenkin kivien päälle. Kenkien pitäisi myös kestää hyvin vettä, mutta sitä en vielä eilen testannut.

Kenkiä testaamaan lähdimme hieman normaaleja kävelyreittejämme kauemmas. Hurautimme Äijänpellon frisbeegolfpuiston parkkipaikalle, ja lähdimme kävelemään siitä pohjoiseen. Mieheni oli katsonut, että siellä oli hieman isompi metsäläntti, jossa kenkiä saisi testattua. Taas tuli tutustuttua kotiseudun uusiin lenkkimaastoihin, joita alkaa olla hieman haastavaa löytää kuuden Leppävaarassa asutun vuoden jälkeen. Metsä, johon päädyimme, oli melko synkkä ja kostea, mikä tarkoitti hirveää hyttysmäärää. Emme olleet tajunneet laittaa hyttysmyrkkyä, joten paikalleen ei oikein viitsinyt jäädä. Jouduin pari kertaa korjailemaan kengännauhoja, mikä oli tuskaa, sillä saman tien kimppuun hyökkäsi toistakymmentä itikkaa. No, tulipahan tehtyä tuttavuuttaa niihinkin.

Vaikka kengät eivät ihan täydelliset ensimmäisellä kerralla olleetkaan, uskon niiden muokkautuvan jalkoihini sopiviksi. On syytä pysyä toiveikkaana, kun on ostanut reilut parisataa maksaneet kengät. Nyt vain pitäisi sitten päättää, mihin lähdemme vaeltamaan ja milloin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös