Katse kesälomaan

Tässä koronan keskellä elämä tuntuu jotenkin vähän pysähtyneeltä, mutta aika kuitenkin kuluu koko ajan. Laskin äsken, että työpäiviä on nyt jäljellä tasan kaksikymmentä (ellei hallitus tee jotain kummallisia lukuvuodenpidentämispäätöksiä). Sitten alkaisikin kymmenen viikon kesäloma. Jotenkin se on tänä vuonna vieläkin oudompaa tajuta, ja kevät on mennyt tästä pysähtyneisyyden tunteesta ja aktiviteettien puutteesta huolimatta tavallistakin nopeammin.

Kesälomasuunnitelmat ovat menneet varmaan aika monilla totaalisen uusiksi. Hoitoalalla ehkä jännitetään, saako lomia ylipäätään pitää siten kuin ne oli alunperin suunniteltu. Minäkin jouduin pistämään jäihin suunnitelmat pitkästä Meksikon-reissusta, jota olin kaavaillut kesäkuulle. Tänä kesänä oli myös tarkoitus pitkästä aikaa festaroida, ja haaveilimme mieheni kanssa ainakin Ruisrockiin ja Pori Jazzeille menosta. No, ehkä ensi vuonna...

Onko tosiaan niin, että edellisestä Ruisrockista on kymmenen vuotta aikaa?!
Onko tosiaan niin, että edellisestä Ruisrockista on kymmenen vuotta aikaa?!

Olen suhtautunut peruuntumisiin yllättävän rauhallisesti, vaikka asioiden näkeminen oikeissa mittasuhteissa ei ole aina ollut vahvuuteni. En ole nyt joutunut tekemään edes kummempia toimenpiteitä oman pääkoppani kanssa, vaan hyväksynyt kesäsuunnitelmien muutoksen aika automaattisesti. Ehkä työrintaman muutokset ovat olleet sen verran kuormittavia, että vapaa-aikaa ei ole ehtinyt kovasti pohtia.

Nyt kun kesäloma alkaa kuitenkin olla melko lähellä, olemme välillä mieheni kanssa käyneet keskustelua kesäsuunnitelmista. Ainakin tarkoitus on mökkeillä miehen vanhempien mökillä Lappajärvellä. Myös Lappiin suuntautuva vaellus houkuttaa mielessä. Toki täytyy seurata korona-tilanteen kehitystä ja punnita, onko Suomen sisäinen matkailu kuinka järkevää ja turvallista. Tänä kesänä voisi olla myös hyvä aika tutustua sellaisiin lähiseudun kohteisiin, joissa ei ole koskaan tullut käytyä. Esimerkiksi Helsingin ja Espoon saaristossa on paljon saaria, joissa vierailua olen suunnitellut. Sitä en tiedä, miten yhteysalukset kulkevat.

Mieheni ottama kuva Lappajärven mökiltä, 2017
Mieheni ottama kuva Lappajärven mökiltä, 2017

Mies lähti juuri hakemaan talvisäilytyksessä olevaa moottoripyörää. Silläkin voisimme tehdä muutamia vähän pidempiä reissuja. Olemme vain kerran ajaneet Espoosta Turkuun ja takaisin moottoripyörällä, mutta se olikin ihan hauska reissu: Emme jaksa istua prätkän selässä paljoa puolta tuntia kauempaa, joten pysähdyksiä tulee tehtyä väkisinkin usein ja paikoissa, jotka valikoituvat pyllyn puutumistason mukaan. Turun reissulla teimme yllätyspysähdyksen Raaseporin linnanraunioilla.

Toki tämä kesä mahdollistaa spontaanit kesäiloittelut eikä minulla ole mitään sellaisia vastaan. Muistissa vain on hyvin ensimmäinen täyspitkä opettajan kesälomani, jolloin päätin, etten halua sopia liikaa tekemisiä loman alkuun, vaan tehdä ihan mitä huvittaa. Siinä vaiheessa, kun huomasin maanneeni kaksi viikkoa sohvalla telkkaria tuijottaen, totesin, ettei minulle sovi ihan täysi toimettomuuskaan, vaan jonkinlainen balanssi ennaltasovittujen askareiden ja spontaanin treffailun ja retkeilyn välillä täytyy olla.

Tammisaari, 2017
Tammisaari, 2017

Katsotaan, tuoko alkava viikko muutoksia vallalla oleviin suosituksiin vai mikä on Suomen linja koronan-torjunnassa jatkossa. Ja tärkein toive tietysti on, että mitä ikinä teemmekään, olemme terveitä nauttiaksemme kesälomasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös